Vyberte možnost Stránka

Vítejte v UBUDU

Vítejte v UBUDU

Hlavní město Bali

Ubud se nachází 35 km severovýchodně od mezinárodního letiště na Bali, asi 1 a půl hodiny jízdy v závislosti na provozu. Ubud je známý svou malířskou komunitou a je výjimečný . Má své kouzlo a jeho zvláště krásné okolí a milostivý způsob života přitahovalo v posledních desetiletích celebrity a umělce z celého světa; někteří dokonce přijali Ubud jako svůj vlastní domov. Ubud je jedním z těch míst, kde se dovolená na několik dní může snadno proměnit v pobyt týdnů, měsíců nebo dokonce let. Svědčí o tom i velikost expatské komunity ve městě, stejně jako mnoho zde nahraných románů a filmů.

Přes velké množství turistů navštěvujících tuto malou vesnici s ulicemi, které jsou pro turistické autobusy příliš úzké, si Ubud dokázal udržet svůj tradiční život. Je to meditační místo na Bali, mnoho lidí sem přichází čistě pro dobíjení baterií z minulého tempa západního života.

Ubud byl v lednu 2010 zvolen Condé Nast Travellerem za nejlepší město v Asii a navíc v dubnu 2016 byl hlasován na Tripadvisoru jako pátý nejoblíbenější ostrov na světě. Není těžké pochopit proč; všude, kam se podíváte, je ráj s hustou zelenou džunglí, nesčetnými rýžovými poli a krásnými tropickými zahradami. Zde balijští muži a ženy stále pořádně obětují oběti na straně silnice a na chrámech; Každý den je uvidíte krásně oblečené na motorových skútrech, jak jedou do chrámů na obřady, zatímco drží barevné tkané koše.

Jejich volbou dne je RELAX a žít v teď a tady. Pokud ale nemůžete odolat nějaké akci, je tu Monkey Forest, kde vás uvítá mnoho makakských opic. Místo, které patří místním opicím, žije zde 700 dlouhoocaséi makaky v jejich zelenajícím lese. Les má také asi 115 druhů stromů rostoucích kolem jeho 27 akrů půdy. Nebo můžete navštívit mnoho obchodů a tržiště, kde prodávají vše, co si může cestovatel na Bali představit. Je to také místo, které jde neúprosně ruka v ruce s trendem – je ukázkou udržitelného designu, všímavosti, kulinářské vynalézavosti a toho nejlepšího, co světový cestovní ruch může nabídnout. 

Kolem Bali se nachází úrodná půda, která se vyústila v krásné terasy z rýžového pole. V minulosti rýžová pole a ideální zavlažovací systémy poskytovaly lidem nadbytek v produkci rýže. 

Není divu, že se mnoho umělců v této vesnici cítí jako doma s ohledem na mystické a inspirativní prostředí. Malba dnes hraje důležitou roli v Ubudu a okolí. Existuje zde mnoho galerií. Kromě toho existuje několik důležitých uměleckých muzeí, které ukazují jedinečné obrazy, které pro tuto formu umění vytvoří ještě větší uznání.

Večer můžete pokračovat ve svém kulturním dobrodružství, kde si můžete vybrat z mnoha balijských představení, jako je půvabný tanec Legong, skvěle vypadající tanec Kecak-trance a vtipné stínové loutkové hry Wayang Kulit. Je to skvělý způsob, jak ukončit svůj kulturní den v Ubud Bali, po kterém následuje dobrá sklenka vína nebo místní Bintang v jedné z mnoha restaurací s květinovou zahradou.

Legenda, která, mluví o Ubudu

V osmém století, jávský buddhistický kněz, Rsi Marhandya viděl vzdálené světlo stoupající ze země na oblohu a znovu se vracející. Takže Rsi požádal velkou skupinu mužů a žen, aby s ním našli místo, které bylo zdrojem světla. Na této první cestě našel krásný ostrov, jak ho známe dnes na Bali. Než Rsi a pátrací skupina dorazili na hory, narazili na Taro (30 minut od Ubudu), kde on a jeho muži onemocněli a mnozí zemřeli. Vrátili se do Javy, kde měl Rsi jinou vizi, přeskupil své muže a vydal se na hledání znovu. Po dlouhé cestě konečně našel místo světla ve středních horách Bali. Dal mu jméno Ubud a tentokrát na místě rovnou postavil posvátný chrám.

Na cestě byl Rsi veden k zastavení a meditaci na místě, kde se setkávají dvě řeky. Právě v Campuhan (což ve skutečnosti znamená setkání dvou řek) Rsi Marhandya získal inspiraci, kterou potřeboval, jak postavit to, co je dnes jedním z nejuznávanějších a nejkrásnějších chrámů na světě. Meditoval nad soutokem dvou řek Wos v Campuhan, západně od moderního centra města.

Ubud znamená medicína v balijštině, byl původně nazýván Ubad a byl uctíván jako zdroj léčivých bylin a rostlin. Jeden z mužů královské rodiny Tjokorda Raka měl sen o otevření a sdílení omlazujícího života tohoto místa s návštěvníky jiných kultur.

Svatyně byla založena a později rozšířena jávským knězem Nirarthou, který je považován za zakladatele náboženských praktik a rituálů, jak je známe dnes z Bali. Campuhan byl i nadále zdrojem světla a inspirace pro mnoho lidí, přitahujících umělce a hudebníky z celého světa, jako je Walter Spies, Rudolf Bonnet, Colin Macphee a Noel Coward, v neposlední řadě v této linii byl Antonio Blanco.

Autor článku: gekosubudbali, Foto: Pixabay

O autorovi