Vyberte možnost Stránka

Domov jako živá bytost

Domov jako živá bytost

Přijdou, představí se a pak už jen se dívají. Skrze oči vnímají prostor. A pak se stane něco, co já pouvažuji za naprosto přirozenou věc. Zavřou oči. Chtějí vnímat dalšími smysly. Zcela to chápu a ustupuji do pozadí, odeberu se pryč, klidně i ven z bytu nebo z domu a nechám klienty být. Prostě být.

Těší mne, že tento postup zažívám s klienty ( ať už s muži nebo ženami) čím dál tím častěji. Zvláště, když se jedná o koupi bytu nebo domu, ve kterém chtějí klienti žít.

Domov je bránou do pocitu bezpečí, jistoty, odpočinku ale i kreativity. Strávíme v něm značnou část našeho života a proto je důležité, aby jeho energie splývala s tou naší.

Vždy si vzpomenu, když jsem prodávala byt jeden veliký vinohradský byt se 37 vlastníky. Většině vlastníků měli věk od 70 do 90 let. A bylo důležité s nimi často komunikovat, navštěvovat je, aby byli plně informovaní o tom, co se děje, jaký bude další postup. Neuvěřitelná setkání. Mnoho lidí tu bydlelo od nepaměti. Vždy se mne zeptali, „Dáte si kávu, děvenko?“ a pak začali vyprávět. „A tady bydlel muzikant pan Sádlo, a hned vedle pan architekt a nahoře manželé co vlastnili řeznictví, měli tam i hospodyňku, a hodně často jsme se setkávali na dvorku a povídali si, hráli a zpívali… děvenko, tenkrát se opravdu umělo žít….“

Domov je živou bytostí, kde se píší příběhy. Je to nedělitelný, živoucí celek, který propojuje všechny duchovní i fyzické prvky. Nezřídka se stávalo, že v bytech těchto pamětníků bylo místo, jakási svatyně.

Domov je bytost, kde se ukládáme k spánku, kde sníme, přemýšlíme, bdíme, meditujeme, modlíme se , milujeme se. Je to místo, kde jsme to opravdu my a kde chceme být bez žádných přetvářek. Tady se smějeme, ale také trápíme, smutníme, pláčeme. Je to náš příběh života.

Domov je ukázka nás, odrazem toho, jací jsme.

Jde o malou, ale velmi význačnou část naší planety, živou inteligentní bytost, která nám dává optimální podmínky ke splnění svých úkolů s nimiž jsme na svět přišli. A stejně jako naše celá planeta, tak i místo, ve kterém žijeme, tahle malinkatá část naší planety je citlivá ke všemu, co na ní činíme.

Milujme a chraňme svůj domov, jako i naši zemi.

Jestliže vše existuje v jednotě, pak vědomí země existuje uvnitř nás. A naše vědomí ovlivňuje energii Země stejně tak jako energii našeho domova. Nestaráme-li se o náš domov, ubližujeme především sami sobě. Všechny věci mají svojí auru.

A když mám tu vzácnou příležitost vstoupit do nádherného, činžovního domu, který je naplněn příběhy a krásnou energií, vždy se mi na tváři objeví lehký úsměv, mé tělo se příjemně chvěje jakoby chtělo nasát příjemnou energii, chtělo vědět víc a na chvíli a napořád se stávám součástí příběhů, celistvé bytosti.

Autor: Věra Vránková, Foto: Věra Vránková

O autorovi