Vyberte možnost Stránka

Magnetické cívky a vliv na plast?

Magnetické cívky a vliv na plast?

Již nějaký čase se vědci snaží pomocí magnetických cívek vyvinout způsob, jak se zbavit mikroplastů ve vodě.  Odhaduje se, že v oceánech je více plastů než hvězd v galaxii Mléčné dráhy. Alarmující, že?! Průměrně do oceánu vstupuje až 14 tisíc tun plastů ročně, z toho zhruba 40 procent je “jednorázových” tzn. že tam vejdou ve stejném roce, ve kterém byly vyrobeny.
Většina z nich se jich nikdy nerozpadne úplně, jen se rozpadnou na menší fragmenty ve formě mikroplastů (5 mm a méně). Mikroplasty byly nalezeny i v nejhlubším možném místě – Mariánském příkopě i na nejvyšších místech francouzských Pyrenejí. 

Globálně je tato otázka – vyčištění plastů – mezi nejvíce řešenými tématy a inovátoři se snaží přijít na způsoby omezení jejich výroby, které je primárním řešením, ale hlavně zbavení oceánů od stávajících nánosů. 
Studie, která byla publikována časopisem Matter (1), se vědci snaží pomocí nanotechnologií – drobné magnetické nano-cívky, které vytvářejí chemické reakce s cílem prolomit mikroplast. Tento proces má přeměnit mikroplast na oxid uhličitý a vodu. I když je studie ještě na začátku, poskytuje tak možné řešení globálního problémů. 

Xiaoguang Duan a jeho tým přidali nanočástice ( Nano-tech označuje cokoli menší než jedna miliardtina metru nebo polovinu šířky lidských vlasů). do vzorků vody kontaminovaných mikroplastickými znečišťujícími látkami a pozorovali 30-50 procentní snížení mikroplastů v průběhu osmi hodin. Vědci pak snadno odstranili nanočástice z vody pomocí magnetů pro pozdější opětovné použití.

Xiaoguang Duan: „Naše současná studie je stále v laboratorním měřítku ve fázi dokazování konceptu,“ řekl.

Studie z roku 2015 odhaduje, že ve světových oceánech je mezi 15 a 51 biliony kusů mikroplastů o hmotnosti až 261 000 tun. Mikroplasty jsou problémem pro mořský život: Studie z roku 2013 zjistila, že mořští živočichové mohou při konzumaci těchto plastů akumulovat potenciálně nebezpečné chemikálie. To může vést k tomu, že trpí nádory a problémy s játry.

Ve světě funguje mnoho týmů, dalším je Boyan Slat, 24letý podnikatel, zahájil projekt  The Ocean Cleanup  před šesti lety. Jeho organizace si klade za cíl vyčistit  Great Pacific Garbage Patch, vodní vír naplněný odpadky více než dvakrát větší než Texas. Nástroj na chytání plastů o 600 metrů byl znovu spuštěn v červnu po prvním pokusu, který se v loňském roce ukázal jako neúspěšný.

(1) Studie Cell

Zdroj článku: Sciencealert, Foto: Freepik

O autorovi