Vyberte možnost Stránka

Ukliďme svět, ukliďme česko

Ukliďme svět, ukliďme česko

Za nás jednoznačně skvělá akce, které se účastní tisíce lidí napříč Českou Republikou. K dnešnímu dni pro rok 2020 je zatím registrováno 1055 úklidů a akce se spouští 4. dubna, který bude hlavním jarním úklidovým dnem. Loni se podařilo zapojení 150 000 dobrovolníků.

Proč tyto akce? Bohužel dopad velkého množství obyvatelstva na naše životní prostředí je citelný. Spousta odhazuje své odpadky mimo určená místa a netrápí se tím, co způsobí přírodě, ale i jejím obyvatelům. Jedním z příkladů lze uvést Orlickou přehradu, kdy zhruba před 16 lety bylo z jejího okolí sesbíráno 22 tun opadu.

Největším problémem je opět plast a plastové lahve. Proto fandíme společnostem, které se radiálně rozhodly je omezit ve své výrobě nebo zcela vyřadit. Jedním z nich je Gambrinus, kdy jeho pivo koupíte pouze už ve skleněných lahvích. Plastová úspora tohoto rozhodnutí? Zhruba o 500 tun plastového odpadu ročně méně.

Bohužel častý výjev naší přírody 🙁

Na stránkách UkliďmeČesko se může zapojit i vy, ať už jako organizátoři úklidu, dobrovolníci či podpořit akci materiálním či finančním příspěvkem nebo akci propagovat.

Na podporu odevzdání odpadu na příslušná místa vznikla mobilní aplikace Kam s ním?, kde zcela rychle vyhledáte nejbližší místo, ať se jedná o kontejner nebo skládku. Dalším ukazatelem důležitosti, je i fakt, že pytle na odpad jsou pro letošní ročník díky společnosti EKO-KOM recyklované. Jsou vyrobené z vytříděných barevných fólií ze žlutých kontejnerů.

Může to být ještě jednodušší? Uklízet si po sobě svůj vlastní nepořádek?

Zdroj článku: Kamsním; UklidmeCesko; Enmag Foto: Pixabay

O autorovi

Leave a Reply