Vyberte možnost Stránka

Bali chrám ULUWATU

Bali chrám ULUWATU

PURA LUHUR ULUWATU

Když si představíte strmý útes 70 m nad vlnami Indického oceánu a lemující kulisu západu slunce, který se chlubí svou originalitou západního pobřeží ostrova Bali, víte, že se jedná o Chrám Uluwatu neboli Pura Luhur Uluwatu. Je známý svou polohou a důležitostí mořského chrámu, je totiž jeden z 6 chrámů považovaných za „duchovní pilíře Bali“

Svou nádhernou polohou, kde můžete zažít sílu západu slunce s tanečním vystoupením Kecak v nedalekém amfiteátru se stává více a více vyhledávaným místem nejen pro turisty, ale i místní obyvatele. Energie tohoto místa dokáže naplnit vaši duši, až po okraj. Chrám Uluwatu svou balijskou architekturou spadá do tradičnosti. Navržená brána a starověké sochy přispívají k přitažlivosti tohoto místa.

Velká část balijských hinduistů pevně věří, že se zde spojuje hindská trojice: Brahma, Siva a Višnu. Proto zde uctívají hinduistické božstvo Siva Rudry a všechny prvky a aspekty života ve vesmíru.

Ulu znamená „vrchol“ nebo „špičku“ a watu je „kámen“ nebo „skála“. Chrám pochází z doby kolem 10. století a je zpřístupněn 2 vchody z jihu a severu. Jako každý chrám i tento má své loajální strážce – stovky opic žijících v malém lese. Každý den mají tyto oddané a hrdé opičky pohled na oceán stoupající proti skálám a oceánskému horizontu, který je naprosto úchvatný. Nedalekou hadí cestu do chrámu lemují betonové zdi, které tvoří pevnost.

Co o chrámu říká historie
Chrám Uluwatu postavil Mpu Kuturan, byl to mnich z Majapahit, který se také zasloužil o několika dalších chrámů na Bali. V též době si svatý kněz z východní Jávy, jménem Dhang Hyang Dwijendra, vybral Uluwatu Temple jako poslední bod své duchovní cesty. Oddaní věří, že tento muž na tomto místě zásahem blesku dosáhl nejvyššího bodu „duchovní jednoty“.

Legenda říká, že Dhang Hyang Dwijendra byl architektem chrámu Uluwatu a několika dalších chrámů na Bali, Lomboku a Sumbawě.

Hlavní rysy a funkce chrámu Uluwatu
Za hlavní svatyní v jednom z nádvoří leží Brahminova socha obrácená k oceánu, která je považována za reprezentaci Dhang Hyang Dwijendra.

Jednou z památek z 10. století je kamenná brána z jednoho kusu, která vede k vnitřnímu nádvoří chrámu. Okřídlené brány nejsou na ostrově běžné. Další část Chrám Pura Dalem Jurit byl přidán až v 16. století. Uvnitř jsou 3 sochy, z nichž jedna zobrazuje Brahmu. Uvnitř také najdete 2 kamenné žlaby. Pokud by se měli oba spojit, vytvořili by sarkofág (megalitickou rakev).

Uluwatu chrám Bali

Chrám Uluwatu na Bali
Umístění: Jalan Raya Uluwatu, Pecatu, Badung, Bali 80361, Indonésie
Otevřeno: denně od 9:00 do 18:00

Autor: Monika Zítková

Zdroj: au.hotels.com, Foto: Pixabay

O autorovi