Vyberte možnost Stránka

Je sníh ještě sníh?

Je sníh ještě sníh?

Slunce, zasněžené kopce, lyže připravené a hurá na svah. Představa ideální dovolené mnoha lyžařů a milovníků zimních sportů. Pravda, letos toho sněhu bylo opravdu pomálu a kdo ví, jestli se ještě dočkáme. Prognózy nejsou zrovna příznivé.

Ale kde se bere na svazích sníh, když při příjezdu do střediska je všude zeleň? Přitom kopce pokryté a teploty lehce kolem nuly?

Technický sníh je zachráncem mnoha středisek. Sněhová děla jednou naplno celé dny i noci, aby vytvořily souvislou bílou vrstvu. Vodu na technický sníh přitom berou z toků a dokonce zdarma. Uvědomme si ale, že se jedná o vodu pitnou! 

Odlišnost od klasického sněhu je poměrně velká. Čerstvý sníh tvoří krásně načechranou pokrývku a půda je pod ním chráněná před promrzáním. Technický sníh můžeme označit defakto za led, který je těžký díky obsahu dvojnásobného množství vody a půda pod ním snadněji promrzne. 

Množství vody, které je použito na jeden hektar sjezdovky je až neuvěřitelné číslo. Je to kolem jednoho milionu litrů vody! Jen v Krkonoších je zhruba 650 hektarů sjezdovek. Technické zasněžování v celé republice spotřebuje kolem 40 milionů kubíků. To číslo je neuvěřitelné a poměrně alarmující.
Možná vás napadne, že to přece při tání se vrátí zpět do půdy a podzemních vod nebo steče zpět do toků, ale to bohužel není úplně pravda. 

Informace poskytl Jiří Flousek z oddělení ochrany přírody Správy Krkonošského národního parku, více info.

Zdroj článku: Aktualne CZ, Zdroj foto: Pixabay

O autorovi