Vyberte možnost Stránka

Antibiotika v dnešní době

Antibiotika v dnešní době

Antibiotika jak je známe dnes zdaleka již nejsou takovými, jako kdysi. Díky Alexandru Flemingovi (objeveno roku 1928), se stále dokážeme vyléčit z několika desítek onemocnění, která postihují lidstvo napříč kontinenty. Antibiotika podporují a zachraňují lidské životy, umí účinně léčit bakteriální infekce u lidí, zvířat a rostlin, umožnila některé z největších pokroků v moderní medicíně.

Bohužel se antibiotika stávají stále více rezistentní a jejich arzenál se postupně začíná vyčerpávat. 
Byl to sám Fleming, který již v roce 1945 při přednášce k udělení mu Nobelovy ceny za medicínu, řekl: „Existuje nebezpečí, že neznalý člověk se může snadno poddávkovat a vystavení své mikroby nesmrtelným množství léků, udělejte je rezistentní. “

Odolnost?

Současná odolnost vůči antibiotikům, která je nyní zdokumentována ve všech koutech světa, se zvyšuje. Infekce jsou stále více rezistentní na léčiva a jsou odpovědné za nejméně 700 000 úmrtí každý rok, což se podle odhadů do roku 2050 zvýší na alarmujících 10 milionů. (1)

Co tedy zvýšilo odolnost vůči antibiotikům?

V některých zemích jsou antibiotika dostupná jako volně prodejné léky bez lékařského dohledu. U jiných přispělo k rozvoji rezistence jejich předepisování u virových infekcí, jako je chřipka nebo nachlazení, které antibiotika nemohou léčit. V neformálním prostředí mohou nestandardní nebo falešné léky vyvolat rezistenci bez vyléčení infekce, kterou mají řešit. Neschopnost dokončit celou antibiotickou léčbu situaci ještě zhoršuje. Naše zneužívání antibiotik na každou “rýmu” umožnilo bakteriím, aby nás předstihly – a to nečekaně a velmi rychle.

Antibiotika se používají také nejen při léčbě, ale i při šlechtění a chovech hospodářských zvířat a u ryb. Jejich konzumací se antibiotika dostávají do našeho organismu a zvyšují tak odolnost na antibiotika obecně. Nejde ale jen o konzumaci živočišné stravy, ale o to, že odpad ze zvířat, kterými jsou výkaly apod s takto dostávají do vodního řetězce. Tímto může docházet k rezistenci vůči neškodným bakteriím.

Ekonomika v rámci větších investic to nespasí. Mezi 40. – 60. léty minulého století bylo objeveno zhruba 20 nových tříd antibiotik a od té doby pouze 2 řady, které se dostaly i na trh. A pobídky pro farmaceutické firmy neexistují. Největší rezistenci na antibiotika lze pozorovat v lékařských a nemocničních zařízeních, kde se lékaři snaží vymyslet nový způsob léčby. Mikrobiologové se obrací na vodní hospodářství, aby získali více informací.

Systém by měl spočívat v dekódování DNA odpadních vod a odhalení včasných rezistentních patogenů. „Protože investujeme do nové infrastruktury pro snižování a opětovné využití vody, musíme přemýšlet o osudu DNA pomocí membránového ošetření, dezinfekce a pokročilých oxidačních procesů, až po místo použití,“ říká Pruden. (2) 

  1. Studie vedená lordem Jimem O’Neillem, předsedou přezkumu antimikrobiální rezistence (AMR):  Řešení infekcí rezistentních na drogy globálně: závěrečná zpráva a doporučení: http://amr-review.org/sites/default/ files / 160525_Final% 20paper_with% 20cover.pdf
  2.  Amy Pruden, expertka na mikrobiologii životního prostředí

Zdroj: IWA Network, Foto: Pixabay

O autorovi