Vyberte možnost Stránka

KOSMETIKA MEGABYZNYSEM

KOSMETIKA MEGABYZNYSEM

Kosmetika. Mega buyznys slibující maximální účinky. V dnešní plné době všeho je velký trend kosmetiky přírodní nebo Bio kosmetiky, která na nás skáče z tisku, televize, internetu a velmi slušně živí propagující osobnosti.

My se na ní podíváme trochu více. Existuje několik výrazů, které si vysvětlíme pro lepší orientaci. Již jste se jistě setkali s názvy jako organická, veganská, bio, přírodní, bez sulfátů, bez GMO apod. 

Proč se tím ale zabýváme? Kosmetický průmysl jako takový patří zhruba na 3. – 4. místo nejvýdělečnějšího průmyslu na světě. A pokud řešíme otázku udržitelnosti, ekologie, zdravé vody, kvalitních potravin, nemělo by nám být lhostejné i to, čím si mažeme obličeje, svá těla a jakými přípravky se staráme o naše nejmenší. 

Co tedy jednotlivé nejběžnější pojmy znamenají? 

  • Přírodní kosmetika – zahrnuje vše, co má svůj původ v přírodě.
  • Organická kosmetika – označuje kosmetiku, kde látky obsažené jsou řetězící se atomy uhlíku. Pro zjednodušení obsahuje látky, které mají původ v živé přírodě.
  • Veganská kosmetika – neobsahuje živočišné přísady a není testována na zvířatech. Certifikát uděluje britská nezisková organizace Vegan Society. Všechny produkty musí splňovat standardy Vegan Animal-free Standards. 
  • Bio produktem rozumíme produkt, který byl vyroben ekologickým způsobem z ekologických surovin

Co je vlastně ekologickým myšleno? Vše, co je v souladu s přirozenými životními podmínkami, co respektuje přírodní zákonitosti.

  • Bio suroviny – v kosmetice mají různé procento zastoupení. Zaručují, že suroviny byly ekologicky využity. To znamená, že při pěstování i sběru bylo využito ekologického zemědělství v souladu s nařízením Evropské unie. Co to ale znamená? Například to, že nebyla při pěstování použity syntetická hnojiva. Ekologické zemědělství se tak navrací k původnímu zemědělství bez použití chemie.
  • Bez parfémů – znamená to, že při výrobě nebyly použity žádné syntetické parfémy, které by vedly k podráždění pokožky. Výrobky by měly obsahovat přirozené vůně získané za použití přírodních surovin.
  • Bez konzervace – znamená, že v kosmetika není konzervovaná. Byly v ní použity pouze povolené syntetické konzervační látky (např. kyselina sorbová, kyselina benzoová …).
  • Bez GMO – nebo GMO Free – znamená, že ve výrobě nebyly použity suroviny, které byly vypěstovány pomoci genetické modifikace organismů.
  • Bez syntetických barviv – ve výrobku nebyla použita syntetická barviva, pouze přírodní pigmenty nebo barviva.

Obecně BIO kosmetika není zatím definovaná zákonem. Je řízena Evropskou unií a jejími jednotlivými nařízeními, které vycházejí ze standardů COSMOS (nařízení Rady 1223/2009/ES). Za důvěryhodnou bio kosmetiku můžete lze považovat takovou, která splňuje alespoň certifikát (CPK, CPK bio, Ecocert, Cosmebio, KEZ …). Toto ocenění/certifikát lze získat od specializovaných firem, které kvalitu výrobků kontrolují (např. obsahuje bio suroviny, neobsahuje GMO suroviny, chemické konzervanty atd…). Certifikát není dlouhodobý, každé 2 roky musí znovu žádat o certifikát. Po celou tuto dobu je výrobce prověřován náhodnými inspekčními kontrolami.

Je nutné ale i vědět, že vše lze obejít. A díky chybějícím zákonům dneska stačí, aby pouze jediná položka obsažena ve vámi zakoupeném balení byla vypěstovaná jako BIO nebo byla bez GMO apd a můžete takto označit celý výrobek jako BIO. 

Ovšem je třeba vše vzít se zdravým rozumem a s ohledem i na dění kolem. Uvědomění si, že na každém kontinentu, v každém pásu nám rostou jiné rostliny. Půda tam má svůj čas na produkci plodin, které pak slouží k výrobě nejen kosmetiky a dalších produktů. Některé plodiny téměř vymizely nebo je jejich pěstování náročné či se vyskytují jen vzácně. Dnešní špičkové laboratoře umí dané výtažky z rostlin nahradit substitučně bez toho, aby daný druh byl na pokraji vymizení. Proto se z ekologického hlediska přikláníme ke zdravé rovnováze, aby naše planeta nebyla plundrována díky trendu EKO a BIO a lidé netrvaly pouze na tomto označení, ale vzali v úvahu alternativy. 

Zdroj článku: ………., Foto: Pixabay

O autorovi